Mooie maandag: Floris Verster

Toen ik laatst stillevens met eieren vergeleek, werd ik er door een vriend op gewezen dat ik een belangrijk eierstilleven vergat: dat van de Nederlandse schilder Floris Verster (1861-1927)

Onvergeeflijk inderdaad, zodat ik dat vandaag goed maak door Verster als onderwerp van Mooie maandag te nemen.

Ik ken mensen die niet warm of koud worden van stillevens, en meer specifiek bloemstillevens, maar ikzelf ben en liefhebber. En Verster was een van de beste.

Of het nu gaat om zijn vroege heldere tekeningen, zoals de eucalyptus en maretak hierboven, of de latere atmosferische schilderijen met bloemen en afstervend loof, het is prachtig werk.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Bert Biemans (woensdag, 10 juni 2020 23:35)

  Goede avond Annette, In bovenstaande opstelling is het schilderij, Rododendronbloesem(?), niet van Floris Verster. Het schilderij is gemonogrammeerd met JV ofwel Jan Voerman. Het werk is ooit op een veiling aangeboden als Floris Verster en heeft op internet sindsdien zijn toeschrijving behouden hoewel het daarna weer is aangeboden als toegeschreven aan Jan Voerman
  Met vriendelijke groet,
  Bert Biemans

 • #2

  Bert Biemans (maandag, 15 juni 2020 23:34)

  Goedenavond Annette, Ik zie dat je het schilderij van (toegeschreven aan) Jan Voerman in bovenstaande opstelling heb weggelaten. Met vriendelijke groet, Bert Biemans